Gå till innehåll

Sjukvårdspersonal

Här beskriver några ur sjukvårdsperonalen hur de ser på vår verksamhet och vad Assö betyder för våra elever och dem själva.


Cecilia ”Cicci”, sjuksköterska

Cicci Nordius, leg sjuksköterska, seglings- och HLR-instruktör på Assö Seglarskola. Specialistutbildar mig inom intensivvård och har tidigare gått specialistutbildning i ambulanssjukvård. Jobbat som sjuksköterska i olika delar av akutsjukvården sedan tio år tillbaka och är nu konsult inom undervisning och bemanning.

Jag kom hit som knatte första gången och fortsatte sedan på Sjösportlägret och vidare till ledare och sedan, efter min utbildning sjuksköterska.

Seglingen ledde till ett stort intresse för sjösport och många aktiviteter har följt i spåren av Assö. ”Assö har format mitt liv”.

Här ute kan alla känna sig trygga i matsituationen.

Vi fokuserar på det friska. Man får känna sig helt vanlig, det är inte konstigt att ha en allergi, astma eller ett hjärtfel. 

Jag som sjuksköterska anstränger mig för och arbetar aktivt för att låta deltagarna utvecklas när det gäller allergi/astma, segling och kamratskap men finns i bakgrunden, också när det gäller mediciner. 

Här på Assö får man växa, år efter år, nästan alla kommer tillbaka och växer från knatte till sjösportläger och kanske till ledare.

Vi fokuserar på det friska.


Erika, sjuksköterska

Leg. Sjuksköterska som idag arbetar på en akutvårdsavdelning med inrikting hematologi. Har haft uppdrag på IMA (intermediär akutvårdsavdelning). Även arbetat som undersköterska inom psykiatrisk slutenvård samt palliativ slutenvård.

Jag kom hit som detagare på knattelägret då var jag 7 år. Det var första gången jag var hemifrån. Det kändes spännande och lite läskigt i början men jag fick snabbt kompisar.

Efter att ha tillbringat somrarna på knatteläger, sjösportläger och som instruktör utbildade jag mig till sjuksköterska och jag fortsätter att vara engagerad i Assölägret

Här på Assö har jag fått utvecklas!

Det viktigaste för oss som arbetar på Assö är att ge deltagarna ett läger där alla är med på lika villkor. Många deltagare har det svårt i vardagen med att vara lite annorlunda, även om det bara gäller att man tar medicin, man kan känna en oro för att omgivningen inte förstår ens situation. Här får man möjlighet att växa i självständighet med sin allergi eller sitt hjärtfel under trygga former.  Man kan också se ta del av andra ungdomars strategier och tankar.

Det här är världens bästa plats! 

Det här är världens bästa plats!


Sayid,  läkare

Sayid Zommorodi, dubbelspecialist inom kirurgi och plastikkirurgi och disputerade vid Karolinska institutet 2019. Utöver sitt arbete som kirurg arbetar Sayid som prehospital bakjour för SOS Alarm. Första året på Assö var 2008. 

Jag fick kännedom om lägret via en kollega, en sommar då det behövdes en ny läkare och jag har varit här de flesta somrar sedan 2008

Det viktigaste med Assö är att vi ger en möjlighet till barn med astma/allergi eller hjärtsjukdom att få en riktig sommar, att få uppleva kamratskap och att få lära sig segla. Här ute är det normalt att medicinera, att ”puffa lite” före ett seglingspass eller att ha ett ”ärr” på bröstkorgen efter en hjärtoperation. Alla barn kan känna sig trygga och säkra, det finns kompetent medicinsk personal med flera års erfarenhet av att jobba på ett sånt här läger

Jag blev så inspirerad av att se det unga ledarskapets utveckling, från knatte till ledare, från okunskap till ledarskapsutbildning. Man får växa i varje roll, få en minilektion i ledarskap i segelbåten. Man får bli en del av en grupp och bär den med sig hela livet, det gäller både barn och vuxna. Här finns inte exkludering eller elitism.

Jag tycker så mycket om Assö och drivs av kärlek till vad Assö ger.

Här finns inte exkludering eller elitism.


David, sjuksköterska 

David är legitimerad sjuksköterska med en lång erfarenhet framför allt inom kardiologi. 2018 disputerade han från Karolinska Institutet med en avhandling med fokus på placering av hjärtstartare i samhället. David är HLR instruktör och medlem av svenska HLR rådet men jobbar idag inte kliniskt utan är driftansvarig för systemet Sms-livräddare i Sverige och internationellt. 

Min kompis Cissi som jobbat här många år ringde och bjöd in mig en sommar när det uppstått en vakans och det är jag så glad för. Det är roligt att få hjälpa till praktiskt under en vecka och jag får också lära mig mer om båtar och sjöliv. 

Härute kan barnen slappna av för att många allergifaror saknas. Man kan få känna sig normal i två hela veckor. Att få slippa att ha koll hela tiden gör mycket för livskvaliteten. Man hamnar i nya grupper och sammanhang, sitter plötsligt ihop i samma båt och vid sammma matbord. 

Man kan få känna sig normal i två hela veckor.


Karin, läkare

Läkare,  jobbar på vårdcentral,  specialist i allmänmedicin,  erfarenhet av akutsjukvård. Jobbat på Assö i perioder från 90-talet i olika funktioner.  Återkommer gärna tack vare fantastisk miljö, bra samarbete och ungdomarna!

Jag kom till Assö i början av 90 talet när jag hälsade på en kompis, året efter blev jag erbjuden jobb som sjuksköterska för ett barn med diabetes. Jag gillar läger och under årens lopp på Assö har jag jobbat som sjuksköterska, läkare och seglingsinstruktör.

Här behöver ingen känna sig speciell eller unik, ingen behöver känna sig som den ”jobbiga typen” som äter speciellt och det är inget konstigt med inhalatorn

Både barn och föräldrar kan känna sig trygga. 

Vi är inte här för att medicinera barnen men för att ge en säker bakgrund så att deltagarna kan växa i ansvar, kanske börja ta sina mediciner själv, komma ihåg flytväst, solkräm, vattenflaska inför seglingspasset.

Här på Assö finns en blandning av olika människor och åldrar som jag tycker så mycket om!

Både barn och föräldrarna kan känna sig trygga.


Katarina, läkare

Katarina är barnhjärtläkare och har varit engagerad i Ungdomsförbundet Sveriges Flotta, senare Roslagens Seglarskola sedan tonåren.

Jag har varit här många somrar sedan slutet av 70 talet då Assölägret startade och har arbetat som kurschef och läkare. 

Vi vill ge alla deltagare ett riktigt bra läger under säkra former. Vi hoppas att säkerheten, medicinskt och i samband med aktiviteter ska göra att det känns tryggt för föräldrarna att lämna sina barn på Assö.

Barn med allergi, astma eller hjärtfel kan nog ofta känna sig annorlunda i vardagen, ibland på grund av medicinering eller särskilda kostbehov och det är vanligt att man inte kan delta i vanliga läger. 

Här på Assö får man känna sig som ”alla andra”, man behöver inte sticka ut, att ha allergi eller astma eller hjärtfel blir normaliserat under lägerveckorna. Vi vill ge glädje som varar in i vardagen. Detta är vår grundläggande filosofi.

Assö är vår passion.  Vi älskar att få bidra till att nya och osäkra deltagare hittar sin plats, får kompisar, börjar le, får uppleva det fantastiska med segling i den underbara skärgården och kanske kommer tillbaka och en dag blir en av oss ledare.

Assö är vår passion.